Opleiding TCM/acupressuur en TuiNa

Opleiding Acupressuur en TuiNa bij honden
Locatie: Baak

TCM

De Traditionele Chinese Geneeswijze (ook wel TCM, Traditional Chinese Medicine) is een eeuwenoude Chinese medische traditie waarbij gezocht wordt naar de balans in het lichaam. Wanneer er sprake is van een ziekte

is het lichaam, volgens de TCM, in disbalans. Met acupressuur en/of TuiNa activeer je het zelfgenezend vermogen van het lichaam van de hond zodat het evenwicht kan worden hersteld.

MERIDIANEN

In de TCM wordt er vanuit gegaan, dat in het lichaam energiebanen lopen. Deze energiebanen worden meridianen genoemd waar energie, Qi, doorheen stroomt. Op de meridianen liggen acupunctuurpunten met elk hun eigen specifieke eigenschappen. Met acupressuur wordt er druk gezet op bepaalde acupunctuurpunten. Door deze stimulatie wordt de energie in de betreffende meridiaan aangezet om de balans in het lichaam te herstellen.

TUI-NA

Acupressuur is een onderdeel uit de TuiNa (spreek uit: Twie-Naa). Shiatsu, voor de meeste een meer bekende massagevorm komt ook voort uit de TuiNa, maar Shiatsu heeft zich in Japan verder ontwikkeld terwijl TuiNa, naast acupunctuur en kruiden in China een veel gebruikte behandelmethode is, ook voor dieren.

TuiNa is bij zeer veel verschillende klachten te gebruiken en betekent letterlijk duwen (Tui) en knijpen (Na). Deze methode wordt gebruikt om de Qi in de meridianen weer vrij te laten stromen zodat blokkades opgeheven worden en de balans in het lichaam wordt terug gevonden.

Tui-Na kent een aantal methodes die opzichzelfstaand of in combinatie gebruikt kunnen worden. Dit is afhankelijk van de klacht. In deze opleiding leer je er twee:

  • Het masseren van lichaamszones en spieren, plaatsen waar de klacht zich bevindt
  • Het masseren van acupressuurpunten (acupressuur)

WAT LEER JE

In deze opleiding leer je wat de Traditionele Chinese Geneeswijze, waar acupressuur en TuiNa een onderdeel van zijn, inhoudt. Daarnaast leer je de filosofie van de TCM begrijpen en toepassen. Verder leer je een diagnose te stellen op basis van TCM en daarop een behandelingsplan te maken zodat je de hond met acupressuur en/of TuiNa weer in balans kunt brengen en van zijn klachten afhelpt. Als laatste leer je over elektrische puntstimulatie.

Ik verwijs tijdens de opleiding naar twee boeken. Het wordt sterk aangeraden om deze boeken aan te schaffen. Beide boeken zijn te koop bij Bol.com

De boeken zijn:

  • De grondslagen van de Chinese Geneeswijze van Giovanni Maciocia
  • Acupuncture for cats en dogs van Christina Matern

Het laatste boek is in het Engels, maar wordt voornamelijk gebruikt om het verloop van de meridianen en de locatie van de acupressuurpunten te bestuderen. Het boek bevat daarom ook zeer veel beeldmateriaal.

De opleiding vraagt wel enige zelfstudie, hoeveel uur? Dat hangt natuurlijk af hoe snel je leert en hoeveel tijd je er zelf aan wil besteden. Wel is het de bedoeling dat je een aantal praktijkopdrachten maakt, zodat je het geleerde in de praktijk brengt en hiermee oefent.

LESDAGEN

De lesdagen liggen kort op elkaar zodat je goed in de stof blijft. Dit helpt je om de kennis die je tijdens de lessen hebt opgedaan sneller blijft hangen. De opleiding heeft een interactieve opzet zodat de leerstof “spelenderwijs” opgenomen wordt. Met interactief bedoel ik dat ik werk met verschillende didactische werkvormen. De groepen zijn klein, zodat de interactieve manier van leren goed tot zijn recht komt. Daarnaast wisselen theorie en praktijk elkaar af. De lesdagen zijn van 10.00 uur t/m 15.30 uur, met een uitloop tot 16.30 uur.

WAT KUN JE ERMEE

Tijdens de opleiding krijg je verschillende kleine toetsen aangeboden. Na de 10 lessen wordt er een praktijkexamen ingepland. Als je de toetsen gemiddeld met een 5,5 of hoger hebt afgerond, het praktijkexamen met een voldoende hebt afgesloten en de praktijkopdrachten hebt ingeleverd, dan onvang je het diploma Acupressuur Practitioner/TuiNa Therapeut voor honden. Met dit diploma kun je het geleerde toepassen binnen je eigen praktijk of bij je eigen hond. 

KOSTEN

De kosten bedragen €1200. Na aanmelding krijg je de factuur toegestuurd. Binnen 14 dagen stort je een aanbetaling van €150 op de rekening van Kyno-Cursus. Twee maanden voor aanvang wordt de rest van het bedrag overgemaakt. Kijk verder bij de Algemene voorwaarden, betalingsvoorwaarden.

VOOR WIE

Iedereen die met honden werkt en zich verder wil verdiepen in acupressuur en TuiNa. 

Wil je meer verdieping en voldoening in je werk, ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging, of voel je dat het nu eindelijk de tijd is om je hart te volgen en “iets met honden” te gaan doen? Start dan in oktober van dit jaar met de opleiding TCM/acupressuur en TuiNa en pas het geleerde, binnen een halfjaar, direct toe in je eigen acupressuurpraktijk voor honden!

EN DAARNA....

Na de opleiding kun je je aansluiten bij een van de intervisiegroepen. De intervisiegroepen komen 4x per jaar bij elkaar. Tijdens de intervisie is de ochtend gereserveerd voor eigen inbreng via een casus. Met elkaar helpen we jou weer verder als je bent vastgelopen met een casus vanuit je eigen praktijk. 's Middags behandel ik, per jaar, een onderwerp uit de TCM voor meer verdieping. 

Enkele onderwerpen:

  • Wat leer je van de Chinese naam van een acupunt
  • Tong- en polsdiagnostiek
  • Verdieping Bi-syndromen
  • Verdieping epilepsie
  • enz.

balk

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Locatie: Baak
Data: Voor cursusjaar 2024-2025, nog niet bekend 
Tijden: 10.00 – 15.30u met een uitloop tot 16.30 uur 
Tarief: €1200
Docent: Hanneke Hoogenstrijd, acupuncturist (mens en hond), TuiNa therapeut (mens en hond) en docent
Opgeven via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Hieronder vind je de leerstof die tijdens de lessen wordt behandeld.
 
Les 1)
Inleiding TCM
Yin en Yang
TuiNa
De effecten van TuiNa
Contra-Indicaties
Opstellen behandelplan
Cun maten
Bu, Xie en Ping techniek
Opbouw TuiNa massage
Palpitatie

Les 2)
5 elementen
Speciale Acupunten: Antieke punten
Inleiding Vitale Substanties
Inleiding Organische vloeistoffen
Anamnese en diagnostiek
TuiNa
TuiNa Technieken fase 1 (technieken)

Les 3)
Inleiding meridiaan en orgaanleer
Vitale substanties
Ziekteoorzaken
TuiNa
TuiNa Technieken fase 2 (3 technieken) 

Les 4)
Hart/Dunne Darm
Orgaan (functie en orgaan syndroomdifferientatie)
Meridiaan (verloop)
Belangrijke punten Ha/Du lokaliseren
Ziektebeelden: epilepsie, dementie
TuiNa
TuiNa Technieken fase 2 (2 technieken)

Les 5)
Nier/Blaas
Orgaan (functie en orgaan syndroomdifferientatie)
Meridiaan (verloop)
Belangrijke punten Ni/Bl lokaliseren
Ziektebeelden: rugklachten, vuurwerkangst
Shu punten lokaliseren

Les 6)
Milt/Maag
Orgaan (functie en orgaan syndroomdifferientatie)
Meridiaan (verloop)
Belangrijke punten Mi en Ma lokaliseren
Ziektebeelden: Buikklachten, Diarree, Constipatie, Overgeven
TuiNa
TuiNa Technieken fase 2  (4 technieken)

Les 7)
Lever/Galblaas
Orgaan Orgaan (functie en orgaan syndroomdifferientatie)
Meridiaan (verloop)
Belangrijke punten Le en Ga lokaliseren
Speciale acupunten
TuiNa
TuiNa Technieken fase 3 (3 technieken)

Les 8)
Long/Dikke Darm
Orgaan (functie en orgaan syndroomdifferientatie)
Meridiaan (verloop)
Belangrijke punten Lo en Di lokaliseren
Ziektebeelden: Kennelhoes, Huidaandoeningen, Reverse sneezing
TuiNa
TuiNa Technieken fase 3 (2 technieken)

Les 9)
Pericard/ Driewarmer/ Du mai/ Ren Mai
Anamnese diagnostiek
Ziektebeelden: Kies- en tandpijn
TuiNa
Complete TuiNa massage uitvoeren op de hond

Les 10)
Bi syndromen
Ziektebeelden: botbreuk, osteoporose, pijn in de gewrichten
Casuïstiek
TuiNa
Complete TuiNa massage uitvoeren op de hond
 
Deze website gebruikt cookies om bezoekersstatistieken te meten en om social media knoppen te tonen. Door op ok te klikken accepteer je ze.